Sidevisninger i alt

torsdag den 17. maj 2012


Fast ost med bukkehornsfrø

Dagen før ostning koges 1½ spsk. bukkehornsfrø i ½ l vand, til de bliver bløde og svulmer lidt op – sættes til afkøling uden væde. Man kan også bruge kommen og chili i sin ost.

15 l. mælk og 1 dl. Youghurt samt 1 dl. Tykmælk varmes op til 34 gr. under langsom omrøring.

Syrner i 25 min. Til Kl___ under låg og evt. overdækket, for at holde på varmen.

5 ml. løbe udrørt i 1½ spsk. koldt kogt vand tilsættes og mælken hviler nu i ro under låg og klæde i 30 min til Kl____

Ostemassen skæres efter løbningen i små tern og røres langsomt i ca. 10 min. Herefter varmes gryden langsomt og under forsigtig omrøring op til 39 gr.C

Ostekornene øses i runde forme og bukkehornsfrøene fordeles godt rundt i ostekornene samtidig med at der fyldes helt op til kanten.

Osteformene stilles oven på hinanden så de danner et let pres og ved hver vending roteres formene, så det ikke er den samme der står nederst og i midten hele tiden.

Ostene vendes flere gange den første dag og hvilet overdækket i formene til dagen efter.

Næste dag, tages ostene ud af formen og drysses med let hånd over alle flader med fint salt.

Osten vendes hver dag den første uge og derefter et par gange om ugen mens den modner og overfladen holdes pæn ved at vaske den i kogt koldt vand med en lille smule salt i. Et par dage efter drysses osten igen på alle flader med salt. Modner ved mellem 11 og 14 gr. Osten er moden efter ca. 4 uger, men kan godt spises tidligere.

2 kommentarer:

  1. Står osten i køkkentemp. under hele forløbet?
    Jeg er nystartet, kommende ostenørd og kommer nok til at spørge meget...Hlisen Finn

    SvarSlet
  2. Jeg mener forløbet indtil de skal i svaleskabet...

    SvarSlet